De Wieringer Sanghers op bezoek bij de Zonnebloem, afdeling Spanbroek

Op zaterdagmiddag 15 februari 2014 was het koor de Wieringer Sanghers op bezoek bij de Zonnebloem afdeling Spanbroek.

De SchakelDe Zonnebloem afdeling Spanbroek heeft samen met de nationale Zonnebloem een nieuw communicatieconcept op een website ontwikkeld voor de inwoners van hun verzorgingsgebied. Hiermee willen zij een bijdrage leveren aan de informatiebehoefte die er bestaat bij inwoners van Spanbroek. Tevens proberen zij, familie, kennissen van mensen die door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd lichamelijke beperkingen in een sociaal isolement dreigen te raken, via dit medium te informeren.

De Zonnebloem afdeling Spanbroek had het Koor “De Wieringer Sanghers” uitgenodigd om in “De Schakel” een optreden voor de afdeling Spanbroek te verzorgen.

De Wieringer Sanghers, een folkloristisch gemengd koor onder leiding van dirigente Ria Appelman, telt ruim veertig leden. Deze zijn gekleed in de Wieringse klederdracht van 1900. De vrouwen dragen kanten kappen met een ijzer van goud of zilver. De mannen in zwarte lakense pakken met zwarte gleufhoeden. Onder begeleiding van live accordeonmuziek zong het koor een heel repertoire aan bekende Nederlandse liedjes of bewerking ervan.

Begonnen werd met het bekendste Wieringse lied “Wie wil er mee naar Wieringen varen”,  gevolgd door veel meezingers als “Daar bij die molen”, “Aan het Noordzeestrand”, en “De Amsterdams grachten”. Toen het koor “Het Dorp” en “Droomland” zong, was het muisstil in de zaal. Tussendoor werden er voordrachten gebracht met anekdotes uit vroeger tijden.

Tijdens de modeshow werden niet alleen de kledij, maar ook gewoontes en gebruiken van Wieringen, in beeld gebracht.

Na de pauze zongen de mannen, gekleed als zeerovers, het “Zeeroverslied”, een lied dat met veel verve werd gebracht. Daarna zongen ze met zwarte mutsen op het zeemansliedje ‘West zuid west van Ameland”. Verder werd er onder andere vervolgd met het bekende “Zeeman” in een arrangement van dirigente Ria Appelman. Tot slot zongen de Wieringer Sanghers hun vaste afscheidslied “Tot ziens, allemaal”. Het koor werd bedankt met een daverend applaus uit de zaal en met een dringend verzoek om spoedig terug te komen.