Ria Appelman 12 1/2 jaar dirigent bij het koor de Wieringer Sanghers

( persbericht in de Wieringer Courant )

Ria jubileumHippolytushoef – Laat ik het eens proberen, dacht Ria Appelman en nu is het 12 1/2 jaar later. Overdonderd werd Ria Appelman met de aandacht voor haar 12 1/2 jarig dirigentschap bij het koor de Wieringer Sanghers, een folkloristisch vierstemmig zangkoor opgericht in 1981, met Oudhollandse en Wieringer liedjes op het repertoire.

Na de dirigenten Greet Boon en Wil Luiken, nam Ria het stokje ter hand en het klikte meteen. “Ik begeleidde al een aantal koren op piano of orgel en was eigenlijk nog bezig met mijn opleiding tot dirigent, toen ik werd gevraagd. Naar mijn idee waren er meer kandidaten en ik had echt het idee, ze nemen die ander maar, ik ben er nog niet aan toe.
Die anderen waren er helemaal niet, bleek achteraf. Ik dacht laat ik het gewoon proberen, al vond ik het wel spannend. Ben eerst een paar keer wezen luisteren en het voelde goed. Vooraf aan de eerste repetitie heb ik wel een heel bibberend verhaal gehouden en had vanuit het koor reacties verwacht van “ja, maar we deden het altijd zus of zo” of “och jeetje, wat gaat er allemaal wel niet veranderen”, maar die kwamen er helemaal niet.

De Wieringer Sanghers is het eerste koor waar ik voor ben gaan staan en ik doe het nog altijd met ontzettend veel plezier. Binnen de vereniging is stabiliteit, de samenwerking is goed en er zit muziek in”, vertelt Ria. Een folklorekoor dirigeren was voor haar een nieuwe wereld. Voordien was ze kerkgericht. De Wieringer Sanghers brengen een uitgebreider repertoire. “Die eerste concerten vergeet je nooit, het eerste uitstapje naar ’t Harde, waar een oud bewoonster van het voormalige eiland Wieringen woonde en de nieuwe dingen die ik invoerde. Zo ben ik begonnen met inzing oefeningen, dat had ik geleerd tijdens mijn opleiding. Daar is eerst wel vreemd naar gekeken en ik heb het ook een tijdje laten vallen maar toch weer opgepakt. Nu doet iedereen enthousiast mee, want het heeft wel degelijk nut om dat te doen.”
Het is niet alleen dikke pret hebben bij de Sanghers, er moet ook worden gepresteerd. De liederen zijn dan ook van een steeds hoger niveau geworden. Maar de leuke sketches, net als de “Modeshow” met het nachtgoed blijven er gewoon bij horen. “Het afwisselende karakter in onze optredens blijft, dat maakt het gezellig en aansprekend. Onze baspartij is in de loop van de afgelopen jaren bijna helemaal vernieuwd, we zijn heel blij dat het koor op deze manier compleet blijft. Ook het regelmatig vernieuwen van het repertoire blijft, dan wordt het niet statisch en de interactie tussen de partijen zorgt voor afwisseling.”
Het koor bestaat uit leden uit de gehele Noordkop, heeft een gevulde agenda met optredens en uitstapjes en telt ruim 40 leden. Gerepeteerd wordt er op woensdagavond in het Dorpshuis te Hippolytushoef en nieuwe leden zijn altijd welkom. “Als ik zo terug kijk op de afgelopen jaren die voorbij zijn gevlogen, kan ik zeggen dat ik het een ontzettend warm koor vind met veel belangstelling voor elkaar. We hebben goede muzikanten, zingen mooie muziek en het hebben van een Wieringer pak is geen probleem, we hebben er nog een aantal in reserve”, besluit Ria.