De Wieringer Sanghers op de Zaanse Schans

Op een warme zaterdag 17 augustus togen de Wieringer Sanghers naar Zaandam om daar op te treden tijdens de jaarlijkse Folkloredag op de Zaanse Schans.

De Zaanse Schans bestaat sinds 1963 en herbergt de nodige historische huizen en molens die elders in de Zaanstreek in de weg stonden toen de vooruitgang erg veel ruimte bleek in te nemen. Dit jaar werd er voor de 53-ste keer een folkloredag georganiseerd, waarop allerlei oude ambachten worden gedemonstreerd en folkloristische muziek- en dansgroepen optreden. De Zaanse Schans trekt het jaarrond heel veel bezoekers van over de hele wereld en de Folkoredag is een van de drukste dagen van het jaar.

Een van de charmes van optreden op de Zaanse Schans is wel dat je heel vaak gefotografeerd en aangesproken wordt. En tegenwoordig wil iedereen vooral zelf op de foto samen met die mensen in bijzondere kleding.

De Wieringer Sanghers traden deze dag drie maal op met een programma van ongeveer 20 minuten. We zongen weer een grote variatie aan liedjes, zoals : Aan het strand van mooi Havanna, De oude muzikant en de Wieringer Kermis ( met dans!). De mannen brachten West zuidwest van Ameland ten gehore.

Tussen de optredens in was er gelegenheid om een pannenkoek te eten in Pannenkoekenhuis De Kraai. De eerste twee optredens konden we grotendeels in de schaduw staan, maar bij het derde optreden stonden we toch echt een half uur lang in de volle zon en liepen er heel wat zweetdruppels over ruggen en gezichten. Bij thuiskomst deden dan ook alle Sanghers waarschijnlijk precies hetzelfde: gauw dat kostuum uit en onder de douche.